tag:blogger.com,1999:blog-6359945383657247118.post1590528376730742087..comments2023-02-03T01:06:16.550-08:00Comments on Culinary Lab: Μαγειρεύοντας με υγρό άζωτο / Cooking with liquid NitrogenAlchemisthttp://www.blogger.com/profile/01199017577684204927noreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-6359945383657247118.post-70727142878905542792013-12-09T09:30:13.956-08:002013-12-09T09:30:13.956-08:00αν θελεις να αγορασεις ξηρο παγο ξερεις καποιον πρ...αν θελεις να αγορασεις ξηρο παγο ξερεις καποιον προμηθευτη? εχεις καποιο τηλεφωνο?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/07411885172151279181noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6359945383657247118.post-54060407924990304282011-07-11T00:50:05.959-07:002011-07-11T00:50:05.959-07:00Αγαπητέ αναγνώστη spaparrizos
Το υγρό άζωτο συνή...Αγαπητέ αναγνώστη spaparrizos <br /><br />Το υγρό άζωτο συνήθως μεταφέρεται μέσα σε ειδικά θερμομονωτικά δοχεία με ειδική βαλβίδα εκτόνωσης και σε διάφορους όγκους των 5, 10 και, 20l κτλ. Το πόσο θα χρησιμοποιήσεις είναι σχετικό…. Αλλά συνήθως κυμαίνεται σε μερικά ml. Τρόπους για παραγωγή κοκτέιλ και άλλων παρασκευών με υγρό άζωτο μπορείς να δεις σε διάφορα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο (http://www.youtube.com/watch?v=ydB1e-9S0Tk&NR=1). Το πόσο κοστίζει το υγρό άζωτο ή ακόμα και ο ξηρός πάγος έχει να κάνει με τον προμηθευτή και την ποσότητα που θες. Προμηθευτές είναι αυτοί που εμπορεύονται αέρια για ιατρικούς σκοπούς ή αν θες να δοκιμάσεις όπως κάνω εγώ λίγο άζωτο θα επισκεφτείς τον δερματολόγο σου…. Πιθανόν να σου δανείσει λίγο, μιας και όσοι γιατροί δουλεύουν κρυοθεραπεία θα έχουν αποθήκη αζώτου… Πόσο θα στο χρεώσει δεν ξέρω. Τέλος όταν χρησιμοποιείται τα υλικά αυτά μπροστά στον κόσμο, προσοχή στο χειρισμό τους.....Alchemisthttps://www.blogger.com/profile/01199017577684204927noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6359945383657247118.post-75779375628850311102011-07-07T06:21:16.083-07:002011-07-07T06:21:16.083-07:00Καλησπέρα,
Επειδή ενδιαφέρομαι να κάνω ένα event ...Καλησπέρα,<br /><br />Επειδή ενδιαφέρομαι να κάνω ένα event στο κλαμπ, μήπως μπορείτε να μου πείτε αν αυτό γίνεται και με ποτά? Γιατί έχω δει κάτι σχετικά βίντεος.<br /><br />Επίσης από που θα μπορούσα να προμηθευτώ το άζωτο, και πόσο περίπου κοστίζει.<br /><br />Α! και τέλος, καλό θα ήταν αν μπορούσατε να μου πείτε τι ποσότητα αζώτου χρησιμοποιείτε, ας πούμε, σε ένα ποτήρι νερό για να παγώσει! <br /><br />Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων!Spyros Paparrizoshttps://www.blogger.com/profile/14061367209521821098noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6359945383657247118.post-14002194271254318222010-07-19T23:37:42.101-07:002010-07-19T23:37:42.101-07:00Δεν υπάρχει κανόνας για το πιο να χρησιμοποιούμε π...Δεν υπάρχει κανόνας για το πιο να χρησιμοποιούμε που. Όλα εξαρτώνται από την παρασκευή που θέλουμε να κάνουμε. Το σίγουρο είναι ότι και τα δύο υλικά έχουν πολύ μεγάλη ψυκτική ικανότητα και κυρίως του αζώτου. Το ένα είναι στερεό (ξηρός πάγος) και το άλλο υγρό (άζωτο). Από την άλλη πλευρά μαγειρική είναι ελευθερία και έμπνευση, αλλά άμεσα εξαρτώμενη πολλές φορές από το κόστος το υλικών. Σύμφωνα με τον Alain Ducasse μαγειρική είναι 60% είναι πρώτες ύλες και 40% τεχνικές. Άλλη τιμή για άζωτο και άλλη για ξηρό πάγο. Άλλες οι φυσικοχημικές (ψυκτική ικανότητα, σημείο βρασμού) ιδιότητες του αζώτου και άλλες του ξηρού πάγου και επειδή η εικόνα λέει περισσότερα δείτε τα παρακάτω βίντεο παραγωγής sorbet και με τα δύο υλικά:<br /><br />www.youtube.com/watch?v=C67wCqr9EM0&feature=related<br />www.youtube.com/watch?v=HkJ8qGv-ijI<br /><br />Προσοχή μην ξεχνάτε την υψηλή επικινδυνότητα των υλικών κατά τη χρήση τους και τα μέτρα προστασίας!!!Alchemisthttps://www.blogger.com/profile/01199017577684204927noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6359945383657247118.post-2024021118839866862010-07-14T22:33:51.912-07:002010-07-14T22:33:51.912-07:00Pote xrisimopoeitai to ena kai pote to allo?Pote xrisimopoeitai to ena kai pote to allo?Katenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6359945383657247118.post-57213895157599618952010-07-14T03:35:25.782-07:002010-07-14T03:35:25.782-07:00Ο "ξηρός πάγος" (dry ice) αποτελεί την ε...Ο "ξηρός πάγος" (dry ice) αποτελεί την εμπορική ονομασία για το στερεό – παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα σε θερμοκρασία – 78.5οC ή – 109.3oF.<br /><br />Το μοναδικό χαρακτηριστικό γνώρισμα του ξηρού πάγου είναι η εξάχνωση, δηλαδή η μετάβαση από την στερεά στην αέρια κατάσταση χωρίς την ενδιάμεση φάση της υγροποίησης.<br /><br />Λόγω αυτής της μοναδικής ιδιότητας και της εξαιρετικά χαμηλής του θερμοκρασίας ονομάζεται ‘ξηρός πάγος’, δηλαδή στεγνός, χωρίς υγρασία. Η εξάχνωση σε συνδυασμό με την ανώτερη ψυκτική ικανότητα (–78.5οC) του ξηρού πάγου αποτελούν τη βάση για αμέτρητα πεδία εφαρμογών (Πηγή:DI TECH).<br /><br />Λόγω αυτής του της ψυκτικής ικανότητας παρουσιάζει παραπλήσιες ιδιότητες με το υγρό άζωτο και χρησιμοποιείται κυρίως σε υγρές παρασκευές (όπως κοκτέιλ), αφού είναι στερεός και έχει θερμοκρασίες υψηλότερες του Αζώτου. <br /><br />Το βασικότερο μειονέκτημα του όταν χρησιμοποιείται σε συνθήκες περιβάλλοντος, είναι ο χρόνος εξάχνωσής του, ο οποίος είναι πολύ μικρότερος από το χρόνο εξάτμισης του Υγρού αζώτου.Alchemisthttps://www.blogger.com/profile/01199017577684204927noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6359945383657247118.post-32031434970163349662010-07-14T03:00:08.978-07:002010-07-14T03:00:08.978-07:00Πολύ ενδιαφέρον... Το ίδιο συμβαίνει και με τον ξη...Πολύ ενδιαφέρον... Το ίδιο συμβαίνει και με τον ξηρό πάγο??? αυτός τι είναι???Γιώργοςnoreply@blogger.com