Culinary Lab

Culinary Lab

This is a blog in Greek, but some posts can be translated to your language. Just scroll down to find the Google Translator below.

Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2010

Who is Who? - Ποιοι είμαστε;

Το Culinary Lab είναι μια μικρή ομάδα ανθρώπων με γνώσεις πάνω σε διάφορους επιστημονικούς τομείς (φυσική, χημεία, μηχανική, μικροβιολογία τροφίμων, φυσικοχημεία) και της Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής Τέχνης.
Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη μελέτη και την επεξήγηση διαφόρων γαστρονομικών αποτελεσμάτων που πραγματοποιούνται σε μία κουζίνα, τις επιστημονικές εφαρμογές σε αυτή, τη βελτίωση των τεχνικών μαγειρικής και την εισαγωγή νέων μεθοδολογιών στον χώρο. Έμφαση δίδεται σε θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας των Τροφίμων καθώς επίσης και στο νομοθετικό πλαίσιο που τα διέπει.
Σκοπός είναι να αποκαλύψει και να εξηγήσει μυστικά της Κουζίνας, σύγχρονης και παραδοσιακής, και να βοηθήσει να παρακολουθήσουν όχι μόνο επαγγελματίες αλλά και φίλοι της γαστρονομίας την εξέλιξη της κουζίνας στον κόσμο, με κοινό παρανομαστή τη γνώση, της Επιστήμης και της  Μαγειρικής Τέχνης.

15 σχόλια:

  1. ΑνώνυμοςΙουνίου 02, 2010

    Θα μας πείτε και την μοριακή γαστρονομία σχετικά; Ενδιαφέρομαι να ασχοληθώ ερασιτεχνικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βεβαίως και θα πούμε πράγματα πάνω στη μοριακή αλλά πρωτίστως καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τι είναι τελικά η Μοριακή Κουζίνα!
    Κατά πολλούς στις μέρες μας, ο τίτλος της Μοριακής Γαστρονομίας ταυτίζεται με εντυπωσιακά και πανάκριβα πιάτα, ασύλληπτες δημιουργίες που καθόλου δεν θυμίζουν τη συμβατική μαγειρική. Συναντάμε ανασυσταμένα και αναδομημένα τρόφιμα τα οποία πολλές φορές προκαλούν θαυμασμό και εντύπωση τόσο σε αυτόν που τα γεύεται όσο και σε εκείνον που τα δημιουργεί. Νέες τεχνικές στο χώρο της κουζίνας καθώς και νέα υλικά, άλλα ως βοηθήματα (πρόσθετα) και άλλα ως βασικά συστατικά. Τούτο αποτελεί αφενός ένα «μικρό» κομμάτι της Μοριακής Γαστρονομίας, αφετέρου όμως είναι και ένα «τεράστιο» κομμάτι marketing.
    Μοριακή Μαγειρική δεν είναι μόνο αυτό!!!
    Είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά, ο σκοπός είναι να μαγειρέψεις κάτι το οποίο θα είναι ασφαλές, εύγεστο, θρεπτικό και εντυπωσιακό. Το να μπορέσεις όμως να κατανοήσεις και να εξηγήσεις επιστημονικά – απλοποιημένα τις συμπεριφορές των υλικών σε κάθε παρασκευή, είτε αλμυρή είτε γλυκιά, ίσως είναι η ορθότερη απόδοση του όρου της Μοριακής. Με τη λέξη «υλικά» εννοούμε τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιείς για να παρασκευάσεις – μαγειρέψεις ένα φαγητό.
    Έτσι λοιπόν, μιλώντας για Μοριακή Γαστρονομία, έχουμε στο νου μας:
    - Το λόγο που προσθέτεις το αλάτι στο νερό που θα βράσεις τα ζυμαρικά
    - Γιατί όταν χτυπάς την κρέμα γάλακτος γίνεται chantilly (σαντιγί)
    - Πως γίνεται η μαγιονέζα
    - Πως γίνεται η μαρέγκα με το χτύπημα των αυγών
    - Πως πήζει και γιατί η μπεσαμέλ
    - Γιατί προσθέτω το αλεύρι ή το άμυλο (corn flour) για να πήξουν υγρές παρασκευές (σάλτσες), κ.ά.

    Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου και εύχομαι να σε κάλυψα.
    Περιμένω κι άλλες ερωτήσεις σχετικά με το τι θα κάνεις στο χώρο – κουζίνα – culinary Lab σου.

    Υ.Γ.: Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε κατά της Μοριακής Γαστρονομίας, σε οποιαδήποτε μορφή της, αλλά προωθούμε την γνώση γύρω από τα υλικά, την επιστήμη και τη μαγειρική τέχνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑνώνυμοςΙουνίου 02, 2010

    Έχω ήδη παραγγείλει "υλικά" για να πειραματιστώ πάνω στην μοριακή. Θα σας ζητήσω τη βοήθεια σας μόλις τα λάβω. Θέλω να ξεκινήσω με "σφαίρες".Από τις φωτογραφίες σας βλέπω οτι έχετε ασχοληθεί αρκετά!! Μπράβο στην ομάδα σας!!
    Άντε να το απλοποιήσουμε λιγάκι γιατί νομίζουμε οτι έχουμε να κάνουμε με πυρηνική φυσική όταν μιλάμε για μοριακή γαστρονομία!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα αγαπητέ φίλε.

    Περιμένουμε ερωτήσεις αλλά και προσωπικές καταθέσεις απόψεων, γνώσεων και εμπειριών!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑνώνυμοςΙουνίου 03, 2010

    emena basika den me endiaferei pws na ta ftiaksw alla pou na ta faw ayta....:D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ/ή φίλε/η!! Εντός των ημερών θα αναρτηθούν πολλοί γαστρονομικοί προορισμοί, τόσο με κλασσική όσο και με σύγχρονη μαγειρική!!

    Κeep in touch!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑνώνυμοςΙουνίου 04, 2010

    euxaristw polu file mou!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "There is no love sincerer than the love of food"

    Sigxaritiria gia tin wraia douleia pou etoimazeis alla einai adiko tromera adiko na ma smenoun mono oi eikones!!!!

    You are an artist!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑνώνυμοςΙουνίου 07, 2010

    kale mou file, tha mathoume tipota simera?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σου φίλε μου!!

    Το Iστολόγιό μας «Culinary Lab» θα ανεβάζει σταδιακά κάποιες αναρτήσεις με διάφορα θέματα. Πάνω σε αυτές μπορείτε να ρωτάτε και να σχολιάζεται!!

    Αν ενδιαφέρεστε για κάτι νέο παρακαλώ ζητήστε το!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΔημήτρηςΙουνίου 12, 2010

    Να πείτε για τη σαντιγή και την μαρέγγα καποια πράγματα και να εξηγηθεί το πως γίνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπορείς να δεις την ανάρτηση περί κολλοειδών συστημάτων και διαλυμάτων. Πιστέυω είναι κατατοπιστικό (Ιούνιος 2010)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Alchemist BRAVO!!!!

    Φοβερή δουλειά!!!

    Εύχομαι να το διαβάζουν που και που και κάποιοι επαγγελματίες (CHEF - μάγειρες), που Νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα.

    Νομίζω ότι θα έπρεπε να υπάρχει τρόπος να το προβάλετε και αλλού το ιστολόγιό σας (ΤV, τύπο κτλ).

    ΟΚ όλοι λένε για tips στη μαγειρική, αλλά κανένας δεν εξηγεί το Γιατί και δεν μοιράζεται τη γνώση του!!!

    Χαίρομαι που το κάνετε αυτό.

    Η γνώση είναι πλούτος και οδηγός στη ζωή κάθε ανθρώπου και επειδή για κάποιους μαγειρική=ζωή το Ιστολόγιο σας του δίνει αξία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Kala..... polu endiaferousa prospathia.

    Miliste gia tin karamela sas parakalo kai doste plirofories me to ti ginete kai pos

    ΑπάντησηΔιαγραφή