Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη μελέτη και την επεξήγηση διαφόρων γαστρονομικών αποτελεσμάτων που πραγματοποιούνται σε μία κουζίνα, τις επιστημονικές εφαρμογές σε αυτή, τη βελτίωση των τεχνικών μαγειρικής και την εισαγωγή νέων μεθοδολογιών στον χώρο. Έμφαση δίδεται σε θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας των Τροφίμων καθώς επίσης και στο νομοθετικό πλαίσιο που τα διέπει.
Σκοπός είναι να αποκαλύψει και να εξηγήσει μυστικά της Κουζίνας, σύγχρονης και παραδοσιακής, και να βοηθήσει να παρακολουθήσουν όχι μόνο επαγγελματίες αλλά και φίλοι της γαστρονομίας την εξέλιξη της κουζίνας στον κόσμο, με κοινό παρανομαστή τη γνώση, της Επιστήμης και της Μαγειρικής Τέχνης.
Σκοπός είναι να αποκαλύψει και να εξηγήσει μυστικά της Κουζίνας, σύγχρονης και παραδοσιακής, και να βοηθήσει να παρακολουθήσουν όχι μόνο επαγγελματίες αλλά και φίλοι της γαστρονομίας την εξέλιξη της κουζίνας στον κόσμο, με κοινό παρανομαστή τη γνώση, της Επιστήμης και της Μαγειρικής Τέχνης.
Θα μας πείτε και την μοριακή γαστρονομία σχετικά; Ενδιαφέρομαι να ασχοληθώ ερασιτεχνικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒεβαίως και θα πούμε πράγματα πάνω στη μοριακή αλλά πρωτίστως καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τι είναι τελικά η Μοριακή Κουζίνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά πολλούς στις μέρες μας, ο τίτλος της Μοριακής Γαστρονομίας ταυτίζεται με εντυπωσιακά και πανάκριβα πιάτα, ασύλληπτες δημιουργίες που καθόλου δεν θυμίζουν τη συμβατική μαγειρική. Συναντάμε ανασυσταμένα και αναδομημένα τρόφιμα τα οποία πολλές φορές προκαλούν θαυμασμό και εντύπωση τόσο σε αυτόν που τα γεύεται όσο και σε εκείνον που τα δημιουργεί. Νέες τεχνικές στο χώρο της κουζίνας καθώς και νέα υλικά, άλλα ως βοηθήματα (πρόσθετα) και άλλα ως βασικά συστατικά. Τούτο αποτελεί αφενός ένα «μικρό» κομμάτι της Μοριακής Γαστρονομίας, αφετέρου όμως είναι και ένα «τεράστιο» κομμάτι marketing.
Μοριακή Μαγειρική δεν είναι μόνο αυτό!!!
Είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά, ο σκοπός είναι να μαγειρέψεις κάτι το οποίο θα είναι ασφαλές, εύγεστο, θρεπτικό και εντυπωσιακό. Το να μπορέσεις όμως να κατανοήσεις και να εξηγήσεις επιστημονικά – απλοποιημένα τις συμπεριφορές των υλικών σε κάθε παρασκευή, είτε αλμυρή είτε γλυκιά, ίσως είναι η ορθότερη απόδοση του όρου της Μοριακής. Με τη λέξη «υλικά» εννοούμε τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιείς για να παρασκευάσεις – μαγειρέψεις ένα φαγητό.
Έτσι λοιπόν, μιλώντας για Μοριακή Γαστρονομία, έχουμε στο νου μας:
- Το λόγο που προσθέτεις το αλάτι στο νερό που θα βράσεις τα ζυμαρικά
- Γιατί όταν χτυπάς την κρέμα γάλακτος γίνεται chantilly (σαντιγί)
- Πως γίνεται η μαγιονέζα
- Πως γίνεται η μαρέγκα με το χτύπημα των αυγών
- Πως πήζει και γιατί η μπεσαμέλ
- Γιατί προσθέτω το αλεύρι ή το άμυλο (corn flour) για να πήξουν υγρές παρασκευές (σάλτσες), κ.ά.
Σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου και εύχομαι να σε κάλυψα.
Περιμένω κι άλλες ερωτήσεις σχετικά με το τι θα κάνεις στο χώρο – κουζίνα – culinary Lab σου.
Υ.Γ.: Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε κατά της Μοριακής Γαστρονομίας, σε οποιαδήποτε μορφή της, αλλά προωθούμε την γνώση γύρω από τα υλικά, την επιστήμη και τη μαγειρική τέχνη.
Έχω ήδη παραγγείλει "υλικά" για να πειραματιστώ πάνω στην μοριακή. Θα σας ζητήσω τη βοήθεια σας μόλις τα λάβω. Θέλω να ξεκινήσω με "σφαίρες".Από τις φωτογραφίες σας βλέπω οτι έχετε ασχοληθεί αρκετά!! Μπράβο στην ομάδα σας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆντε να το απλοποιήσουμε λιγάκι γιατί νομίζουμε οτι έχουμε να κάνουμε με πυρηνική φυσική όταν μιλάμε για μοριακή γαστρονομία!!!!
Καλημέρα αγαπητέ φίλε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμένουμε ερωτήσεις αλλά και προσωπικές καταθέσεις απόψεων, γνώσεων και εμπειριών!!
emena basika den me endiaferei pws na ta ftiaksw alla pou na ta faw ayta....:D
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ/ή φίλε/η!! Εντός των ημερών θα αναρτηθούν πολλοί γαστρονομικοί προορισμοί, τόσο με κλασσική όσο και με σύγχρονη μαγειρική!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚeep in touch!!!
euxaristw polu file mou!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή"There is no love sincerer than the love of food"
ΑπάντησηΔιαγραφήSigxaritiria gia tin wraia douleia pou etoimazeis alla einai adiko tromera adiko na ma smenoun mono oi eikones!!!!
You are an artist!!!!!!!!!!!!!!!!
kale mou file, tha mathoume tipota simera?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου φίλε μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Iστολόγιό μας «Culinary Lab» θα ανεβάζει σταδιακά κάποιες αναρτήσεις με διάφορα θέματα. Πάνω σε αυτές μπορείτε να ρωτάτε και να σχολιάζεται!!
Αν ενδιαφέρεστε για κάτι νέο παρακαλώ ζητήστε το!
Να πείτε για τη σαντιγή και την μαρέγγα καποια πράγματα και να εξηγηθεί το πως γίνονται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείς να δεις την ανάρτηση περί κολλοειδών συστημάτων και διαλυμάτων. Πιστέυω είναι κατατοπιστικό (Ιούνιος 2010)
ΑπάντησηΔιαγραφήAlchemist BRAVO!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερή δουλειά!!!
Εύχομαι να το διαβάζουν που και που και κάποιοι επαγγελματίες (CHEF - μάγειρες), που Νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα.
Νομίζω ότι θα έπρεπε να υπάρχει τρόπος να το προβάλετε και αλλού το ιστολόγιό σας (ΤV, τύπο κτλ).
ΟΚ όλοι λένε για tips στη μαγειρική, αλλά κανένας δεν εξηγεί το Γιατί και δεν μοιράζεται τη γνώση του!!!
Χαίρομαι που το κάνετε αυτό.
Η γνώση είναι πλούτος και οδηγός στη ζωή κάθε ανθρώπου και επειδή για κάποιους μαγειρική=ζωή το Ιστολόγιο σας του δίνει αξία!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήKala..... polu endiaferousa prospathia.
ΑπάντησηΔιαγραφήMiliste gia tin karamela sas parakalo kai doste plirofories me to ti ginete kai pos